Gestaltterapi, vad är det?

Dela detta inlägg

Gestaltterapi är en form av psykoterapi som funnits sedan starten 1951 då grundarna gav ut boken ”Gestalt therapy: excitement and growth in the human personality” och var en utveckling från psykoanalysen och ett svar på beteendepsykologin som för tiden var de populära psykoterapeutiska formerna.

Gestaltterapi lägger tonvikten på ”här-och-nu” samt på människans behov av kontakt för att hjälpa våra mänskliga system att finna balans och sammanfogning i en helhet av kropp och psyke.

Gestaltterapin har många olika grunder och influenser och har fått sitt namn från den kliniska psykologin ”Gestalt Psykologi” och namnet Gestalt kommer från tyskans Gestaltung som översatt betyder ungefär hel eller full helhet till motsats från fragmentering. Det är alltså en inriktning på hela människan, på holism, och en avsikt är att hela människan är involverad såsom kropp och psyke.

Medan andra terpiformer kan ta ut en enda del och utgå ifrån enskilda företeelser och beteenden så tar gestatterapi in hela människan och arbetar med att i upplevelsen sammanfoga de upplevda aspekterna, att skapa mening.

Här-och-nu är lokaliserad i tid och rum för människans medvetenhet. Denna medvetenhet är alltid här och nu men objektet för människans medvetenhet kan ofta vara något som drar iväg utanför rummet och där tidpunkten är mer i ett förflutet eller en avlägsen framtid.

Gestaltterapeuten arbetar med att få ett här och nu som är så närvarande som möjligt med hjälp av t.ex. experiment, språk och undersökande av kroppsliga upplevelser som sedan kopplas samman med klientens mentala upplevelser.

”Jag blir mer mig” sade en klient till mig alldeles nyligen…

Jag har som gestaltterapeut inte som mål att förändra dig, som skulle antyda att det är något fel, utan istället utforska och ge dig stöd för dina egna upplevelser. En person som i andra sammanhang får en diagnos får hos en gestaltterapeut stöd för ett undersökande av upplevelsen som något du själv kan förändra om du vill. Där finns alltså en optimism och en humanistisk uppmuntran till att du är bra som du är.

Samtidigt: ”Du kan inte kliva ner i en flod två gånger” och ”varje nu är ett nytt nu!” Förändring är något som sker kontinuerligt i ett flöde.

Nyhetsbrev

se när jag publicerar nya artiklar

Utforska mer

Vad är Evidens?
ACT

Bensodiazepiner är Livsfarliga

”Bensodiazepiner kan leda till missbruk och beroende. Missbruksvården har redan betydande utmaningar och det är bedrövligt om en felaktig vård skulle leda till behandling inom en helt annan vård, både för de drabbade patienterna och med tanke på de onödiga kostnader som det innebär.”

Uncategorized

Polyvagala teorin – PTSD och andra diagnoser

Teorin kopplar utvecklingen av det autonoma nervsystemet till affektiv upplevelse, känslomässiga uttryck, ansiktsgester, röstkommunikation och tillfälligt socialt beteende. På detta sätt ger teorin en rimlig förklaring till

Vill du komma i kontakt

Skicka mig en rad

Thomas Sonefors

www.kroppogestalt.se använder digitala kakor. Genom att fortsätta använda sidans alla 7 sorters kakor godkänner du desamma :-) välkommen!