Gestaltterapi är bra och pålitlig

Dela detta inlägg

Gestaltterapi är en terapiform som är mycket inriktad på 4 områden hos människan.

  1. Funktion – Allt vi gör har en verksam funktion.
  2. Helhet – Holism – Se sammanhangen. Hur är jag delaktig.
  3. Kontakt – Mötet mellan människor läker och skapar nya erfarenheter.
  4. Ökad medvetenhet – Lägga märke till mer av mig själv i världen och av världen i mig själv.

Detta gör att Gestaltterapin, som kontinuerligt utvecklats med modern forskning sedan den introducerades 1951 i USA, är en av de största och mest anlitade terapiformerna i USA och Europa.

Patienter söker för svårigheter att reglera känslor som ångest, nedstämdhet etc. Gestaltterapin syftar därför till att minska undvikande och öka förmågan att identifiera och reglera sina behov flexibelt och adaptivt.

Genom användandet av en specifik metodik arbetar terapeut och klient tillsammans för att skapa en situation där lärandet står i fokus. En människa som intuitivt och medvetet lär nytt med lust och nyfikenhet är ett tecken på att människans förmåga att vara i kontakt är sund.

Gestaltterapi har för avsikt att:

1) Öka intresset för vad som är här och nu och även undersöka vilka strategier som finns som eventuellt kan ta fokus från vårt upplevda nu.

2) Öka förståelse om känslor , tankar och livsmönster.

3) Undersöka vad det är att vara jag i ett helt sammanhang.

4) Fysisk, tankemässigt och andlig unifiering, d.v.s. att kunna få känna sig hel istället för splittrad.

5) Undersöka vad som kan skapa känslomässigt undvikande beteenden, t.ex. hur jag är/gör tillsammans med en annan.

6) Interoceptiv explorering eller att undersöka vad en ökad personlig känslighet inför den egna upplevelsen kommer sig av såsom snabba hjärtslag och ängslan, sorg, stress, glädje o.s.v.

7) Tillsammans med terapeuten kan klienten gradvis öka exponeringen för vad som orsakar det obehagliga och därmed öka respons-preventionen och förmåga till att lära av uppkomna situationer istället för att t.ex. undvika och fly.

8) Här och Nu, Du och Jag, Andning och Situation, Känna och Se.

Evidensbaserad psykologisk behandling har mycket framgångsrikt visat att psykoterapi är verksam, och ofta att föredra framför tex. medicin.  (mediciner är ibland dock nödvändiga)

Inom Gestaltterapin jobbar jag med klienter med t.ex. ångest, ängslan, sömnsvårigheter, stress, sorg och med olika typer av ”Diagnoser” såsom:

  • Adhd = attention deficit hyperactivity disorder
  • Add = Adhd utan h (hyperaktivitet) kallas också för ADHDPI
  • ASD Aspergers syndrom
  • Borderline
  • Anorexi – Anorexia nervosa –  Minskad eller utebliven aptit vid cancer, infektionssjukdom eller drogmissbruk men kan också förekomma vid psykiska sjukdomar och vid depression el liknande. ICD-10 separerar också upp sjukdomen på lite nya sätt.
  • Bulimi – är en ätstörning som innefattar hetsätning följt av att kompensera fördela genom träning, matkontroll och även att framkalla kräkningar.
  • Depression – Känna sig nedstämd, oinspirerad och närmast ”tom” inombords. Livet känns meningslöst och det blir inte bättre med tid. I värsta fall följer självmordstankar.
  • Hälsoångest – Hypokondri – Att vara övertygad om, och vara väldigt rädd för, att utveckla eller redan ha en svår sjukdom. Ihållande övertygelse om att minst en allvarlig fysisk sjukdom ligger bakom de aktuella symptomen, trots att upprepade medicinska undersökningar ej kunnat påvisa detta eller en ihållande upptagenhet med en upplevd avvikelse eller deformation samt en ovillighet att acceptera läkares rådgivning och försäkran om att ingen fysisk sjukdom ligger bakom symptomen
  • OCD – Tvångssyndrom – Att dubbelkolla saker, ha fixa idéer och små ritualer för sig, det är saker som vi ägnar oss åt lite till mans – på ett mer eller mindre tvångsmässigt sätt. Cirka 2 % av oss gör det i en sådan omfattning att det blir ett hinder i vardagen och/eller förorsakar ett stort lidande.
  • Panikångest – innebär kortvariga intensiva panikattacker som tillsammans med starka fysiska upplevelser spär på de negativa tankarna och den starka rädslan.
  • Social fobi – Kategoriseras som ett ångestsyndrom. Enligt undersökning -94 hade 13,3% denna livssituation med oro eller ångest bland andra människor eller för att hålla ett föredrag inför andra människor eller att gå in i butiker bland andra o.s.v.
  • Ångest – Är ett tillstånd då personen i fråga upplever stark rädsla, oro eller att hela tiden känna känsla av oro, ängslan och överhängande faror, även fast där för tillfället inte föreligger någon sådan fara.

Ett ex: Panikångest

Det kan vara frustrerande och svårt att förstå varför man har utvecklat panikångest. När vi är rädda eller känner ångest skapas mycket starka minnen liksom en automatisk invand reaktion. Evolutionärt har det varit viktigt för att vi ska kunna undvika hot nästa gång vi hamnar i en liknande situation. Att få panikattacker är inte farligt, men det kan vara mycket obehagligt, smärtsamt och skrämmande. Hjärnan verkar inte göra skillnad på verklig fara och upplevd fara, och lagrar därför information om de smärtsamma och många gånger förvirrande panikattackerna i ditt rädslominne.

Tillsammans med Gestaltterapeuten gäller det först och främst att mötas, att skapa ett mönster av trygghet och att i lung och ro få närma sig (utforska) det som är obehagligt i ett lugnt tempo både känslomässigt, mentalt och kroppsligt. Ofta har panikångestattacker en grund i en upplevelse som det går att undersöka på många sätt och det är den enskilda, individuella klientens sätt som är det enda viktiga och helt riktiga. Steg för steg tar sig klient och terapeut sig an upplevelsen av ”här och nu” i ett tempo som känns bra. Processen är oerhört viktig för det är här du kommer att finna nycklarna till din upplevelse, känslor och tankar, fysiska uttryck och slutligen en samlande upplevelse som kan frigöra och skapa en ny inre trygghet. Vi jobbar med samtal, mentala och fysiska övningar, hemläxor, delande av upplevelser där både klient och terapeut är närvarande och ute på en resa mot gemensamma mål. Kontakt, möte, undersökande och tillit är väldigt viktiga ingredienser.

Ett av flera mål för en person med panikångest är responsprevention, d.v.s. att öka medvetenhet om, och öva på, att komma i kontakt med sådant som kan ge panikångest och sedan med stöd och tålamod lära sig hur en ny känsla kan uppstå genom de nya erfarenheterna.

Inom Gestaltterapi ser vi inte på människan som ett problem, som att något är fel, utan mer som att människan är kreativ i användandet av sina resurser och att vi BEHÖVER varandra för att lära nytt och läka. Vi läker tillsammans!

Nyhetsbrev

se när jag publicerar nya artiklar

Utforska mer

ACT

Snarka

Botemedlet mot snarkande (Bli fri från ditt snarkande) Vad är det som gör att vi snarkar? Snarkandet är ljud som ofrivilligt framställs när vi sover. Ljudet produceras när kombinationen av komprimerad luft passerar mellan slemhinnor som på ett olämpligt sätt bringas ”i svängning” och vibrerar på ett liknande men avsevärt mindre sofistikerat sätt som när

Vad är Evidens?
ACT

Bensodiazepiner är Livsfarliga

”Bensodiazepiner kan leda till missbruk och beroende. Missbruksvården har redan betydande utmaningar och det är bedrövligt om en felaktig vård skulle leda till behandling inom en helt annan vård, både för de drabbade patienterna och med tanke på de onödiga kostnader som det innebär.”

Vill du komma i kontakt

Skicka mig en rad

Thomas Sonefors

www.kroppogestalt.se använder digitala kakor. Genom att fortsätta använda sidans alla 7 sorters kakor godkänner du desamma :-) välkommen!