Din kropp är ditt tempel

andning
Här är 9 olika enkla sätt att hålla dig frisk och stark.

Dela detta inlägg

 Ge dig en mjuk och glad kropp

1. En varm dusch på morgonen kan hjälpa igång en stel kropp och få den att slappna av och extra effektivt blir det om du lägger in 1 till 2 minuter iskall dusch. Då stimulerar du framförallt kappillärerna (våra minsta blodkärl) att öppna upp extra mycket och skapar större blodcirkulation. Lär dig också att allt eftersom andas lugnt och slappna av i det kalla så tränar du hela din organism att vara lugn och avslappnad, bygger ett inre lugn för stress, vet att du kommer att klara av stress utan att spänna dig.

2. Sov på sidan eller på rygg. Om du sover på mage trycks ryggraden och den nedre delen av ryggen ihop, vilket kan leda till sämre cirkulation, smärta och stelhet. Se också till att du har en säng som ger aktivt stöd och inte blir en hängmatta får då komprimeras muskler och diskar mer än nödvändigt.

3. När du vaknar, andas bara genom näsan lugnt och med små, lugna andetag. Ligg kvar i sängen och sträck ut dig en stund. Rör försiktigt på hand- och fotleder. Sätt dig upp och fortsätt stretcha lätt, till exempel genom att fatta tag om händerna och sträcka dem upp mot taket. I det läget kan du även stretcha båda sidorna av överkroppen och ”väcka” ryggraden.

4. När du kliver ur sängen, gör några knäböj. Håll i något som stöd med ena handen om du behöver. Se till att hela tiden hålla upp bröstet och ryggen. Känns det här för svårt att börja med, testa efter en varm dusch.

5. Förebygg stelhet med växelvis rörelse och vila under dagen. Sitter du stilla längre stunder blir du stel. Ta korta men regelbundna raster varje timme och rör på dig. Stretcha gärna lite lätt också.

6. En led behåller sin rörlighet och funktion bäst om den används ofta. Genom att röra mycket på dig förebygger du stelhet dygnet runt. Fysiskt inaktiva personer och elitidrottare löper förhöjd risk att få ledproblem. Men att vara fysiskt aktiv på motionärsnivå och i sin vardag är bra för lederna. Låg belastning, av till exempel simning, cykling eller promenader räcker långt. En hund gör att du jobbar mer upp och ner, tar ordentliga promenader på minst en timme och kanske även att du ger dig ut i naturen.

7. Styrketräna och sträck. Det är alltid smart att stärka upp och stretcha musklerna runt leder som tenderar att bli stela och onda. Starka, smidiga muskler avlastar lederna. Ta speciellt hand om fot, knä och höftleder så att det känns enkelt att promenera, jogga, springa.

8. Sträva efter normalvikt. Övervikt belastar lederna. En enkel regel kan du förlja och det är att ät lagom mycket, om du motionerar mycket kan du äta mer. Var inte rätt för att äta ordentligt och ät kvalitativt bra mat. Undvik vitt mjöl, vitt socker och annan mat som anses ge stora energikickar, satsa hellre på mat som ger mjuk energi.

9. Testa yoga. Det finns mängder av yogapass på olika nivåer och med olika inriktning. Det finns yogapass t.o.m. på Youtube till exempel. Välj gärna ett pass med fokus på stretch. Lyssna på kroppen när du yogar och gör bara så mycket du klarar av. Yoga gör dig stark och rörlig.

En av världens mest kända mänskliga avbilder, Michelangelo’s ‘David’

Nyhetsbrev

se när jag publicerar nya artiklar

Utforska mer

ACT

Snarka

Botemedlet mot snarkande (Bli fri från ditt snarkande) Vad är det som gör att vi snarkar? Snarkandet är ljud som ofrivilligt framställs när vi sover. Ljudet produceras när kombinationen av komprimerad luft passerar mellan slemhinnor som på ett olämpligt sätt bringas ”i svängning” och vibrerar på ett liknande men avsevärt mindre sofistikerat sätt som när

Vad är Evidens?
ACT

Bensodiazepiner är Livsfarliga

“Bensodiazepiner kan leda till missbruk och beroende. Missbruksvården har redan betydande utmaningar och det är bedrövligt om en felaktig vård skulle leda till behandling inom en helt annan vård, både för de drabbade patienterna och med tanke på de onödiga kostnader som det innebär.”

Vill du komma i kontakt

Skicka mig en rad

Thomas Sonefors

www.kroppogestalt.se använder digitala kakor. Genom att fortsätta använda sidans alla 7 sorters kakor godkänner du desamma :-) välkommen!