Politiker behöver hjälp

Dela detta inlägg

Många politiska beslut, som syftar till att reglera beteendet av människor som lider av olika former av mental ohälsa vars implikationer kan leda fram till olika former av brott, är att släcka bränder, även proaktivt, och på senare tid har jag läst att politikernas lösning på att män slår kvinnor är att straffet skall innehålla fotboja OCH senast kom Vänsterpartiet med förslaget att de män som köpt sex skall som straff få genomgå en utbildning som skall få dem att känna skam och därigenom hindra dem från att upprepa sitt beteenden.

Båda dessa brottsliga aktioner föregås av mental ohälsa i någon form som har sitt ursprung i något så alldagligt som mild till stark stress som individen inte kan reglera på egen hand.

Idag finns behandling av mental ohälsa enbart knutet till Svensk sjukvård. Den består i stort sett bara av en enda grundläggande metodik som heter Kognitiv Beteendeterapi (KBT) med varianter och även i minskande grad av psykodynamisk terapi. Förutom dessa två inriktningar så finns det många olika andra former av terapier som svensk sjukvård stänger ute och inte bara det, den svenska sjukvården kallar dessa andra psykoterapier för kvacksalveri trots att dessa är godkända som psykoterapeutiska metoder i många andra länder. England, Spanien, Norge, Finland och många fler länder erkänner Gestaltterapi som en godkänd psykoterapi, det gör inte Sverige.

Politiker blir lämnade ensamma i sina idéer om hur de skall komma till rätta med avancerade problem och jag tror inte för ett ögonblick att regeringen har tagit hjälp av psykoterapeuter och psykologer för att komma fram till hur man skall förebygga mental ohälsa som leder fram till att män slår kvinnor eller att män köper sex och att detta, trots att det är olagligt, ser till att förstöra deras liv ändå år något som händer dagligen.

Politiker behöver hjälp att analysera ett problemområde och skapa något som blir bra för hela samhället, de borde bjuda in olika former av psykoterapeuter (sådana som arbetar med klienter och möter människor på daglig bas) tillsammans med polis, skola och andra områden som detta berör och låta dessa komma med ett flertal förslag som de sedan kan få implementera. Det skulle vara både kostnadseffektivt eftersom man då skulle få förelag som är SANT proaktivt och de skulle slippa lägg förslag baserade på ett eget tyckande.

Självständighet är bra, eget tyckande är jättefint, och när många människor som är villiga att låta sitt tyckande få ingå i en kunskapsbas som sedan kommer fram till planer som tar hänsyn till många olika nivåer av kunskap får vi politiska beslut som ger utrymmer för kreativa och kloka lösningar.

Nyhetsbrev

se när jag publicerar nya artiklar

Utforska mer

Vad är Evidens?
ACT

Bensodiazepiner är Livsfarliga

”Bensodiazepiner kan leda till missbruk och beroende. Missbruksvården har redan betydande utmaningar och det är bedrövligt om en felaktig vård skulle leda till behandling inom en helt annan vård, både för de drabbade patienterna och med tanke på de onödiga kostnader som det innebär.”

Uncategorized

Polyvagala teorin – PTSD och andra diagnoser

Teorin kopplar utvecklingen av det autonoma nervsystemet till affektiv upplevelse, känslomässiga uttryck, ansiktsgester, röstkommunikation och tillfälligt socialt beteende. På detta sätt ger teorin en rimlig förklaring till

Vill du komma i kontakt

Skicka mig en rad

Thomas Sonefors

www.kroppogestalt.se använder digitala kakor. Genom att fortsätta använda sidans alla 7 sorters kakor godkänner du desamma :-) välkommen!