Bensodiazepiner är Livsfarliga

Vad är Evidens?
"Bensodiazepiner kan leda till missbruk och beroende. Missbruksvården har redan betydande utmaningar och det är bedrövligt om en felaktig vård skulle leda till behandling inom en helt annan vård, både för de drabbade patienterna och med tanke på de onödiga kostnader som det innebär."

Dela detta inlägg

”Bensodiazepiner kan leda till missbruk och beroende. Missbruksvården har redan betydande utmaningar och det är bedrövligt om en felaktig vård skulle leda till behandling inom en helt annan vård, både för de drabbade patienterna och med tanke på de onödiga kostnader som det innebär.”

Detta säger Maria State, enhetschef på Socialstyrelsen.

För mig som jobbar inom mental hälsa säger detta mer än vad som Socialstyrelsen säger i sak. Dom smyger med en väldigt viktig aspekt i denna nyhet. Det är alltså inte särskilt länge sedan som Socialstyrelses riktlinjer var att behandla långvariga depressioner med Bensodiazepiner, varför det finns en så kallad vana eller kulturell utskrivning av läkare till människor med mental ohälsa. Idag, när man forskat (borde inte detta gjorts redan INNAN man börjar medicinera allting) så framkommer det att det är närmast livsfarligt att använda Bensodiazepiner såsom man tidigare gjort.

Inte bara sjukvården, socialstyrelsen utan också det bolag som har kommit med olika former av påståenden om Bensodiazepinets undergörande inverkan har gjort så av (idag uppenbar) direkt okunskap och med mer inriktning på att sälja sina produkter än att ha genomfört ärlig forskning på sina produkter. (Evidensen var alltså felaktig)

Vi talar här om ett preparat som kan fullständigt ödelägga människors liv.

För mig som samtalsterapeut skulle det vara fantastiskt om man kom fram till ett läkemedel som man KAN använda för att verkligen behandla mental ohälsa med men idag är marknaden så snårig med så många preparat att allt som en patient kan göra är att lita på sin läkare och läkaren kan alltså föreskriva preparat oms är livsfarliga, hur kan det få förekomma över huvud taget???? Var är patientsäkerheten i vår ”seriösa” evidensbaserade svenska sjukvård.

Var inte Bensodiazepiner en sådan evidensbaserad produkt? Hur är det då med SAMTLIGA preparat som är klassade som ångestdämpande? Varför skall vi lita på några SSRI preparat eller narkotikaklassade ångestdämpande preparat alls? Å sedan sänker socialstyrelsen samtalsterapi som behandlingsform och säger att det krävs också medicinsk behandling utan att specificera vid vilka tillstånd man talar om utan kommer med generella påståenden.

Suck.

Nyhetsbrev

se när jag publicerar nya artiklar

Utforska mer

ACT

Snarka

Botemedlet mot snarkande (Bli fri från ditt snarkande) Vad är det som gör att vi snarkar? Snarkandet är ljud som ofrivilligt framställs när vi sover. Ljudet produceras när kombinationen av komprimerad luft passerar mellan slemhinnor som på ett olämpligt sätt bringas ”i svängning” och vibrerar på ett liknande men avsevärt mindre sofistikerat sätt som när

Vad är Evidens?
ACT

Bensodiazepiner är Livsfarliga

”Bensodiazepiner kan leda till missbruk och beroende. Missbruksvården har redan betydande utmaningar och det är bedrövligt om en felaktig vård skulle leda till behandling inom en helt annan vård, både för de drabbade patienterna och med tanke på de onödiga kostnader som det innebär.”

Vill du komma i kontakt

Skicka mig en rad

Thomas Sonefors

www.kroppogestalt.se använder digitala kakor. Genom att fortsätta använda sidans alla 7 sorters kakor godkänner du desamma :-) välkommen!